top of page

Je kwetsbaar voelen na de geboorte

Ik voel me kwetsbaar na geboorte van mijn kind en ik wordt snel emotioneel dan normaal

Heb je ook dezelfde gevoel? Lees snel door om te zien dat je niet alleen bent.


Voordat ik zelf een kind kreeg, speelde ik vaak met de kinderen van andere. In die tijd dacht ik bij mezelf dat als ik ooit een kind zou krijgen, ik hem of haar zou laten ontdekken, wetende dat vallen en gevaarlijke dingen nu eenmaal bij de kindertijd horen.

Tijdens mijn studie heb ik veel over kinderen geleerd, maar nadat ik zelf een kind kreeg, veranderde alles. Ik merkte dat veel van de dingen die in boeken stonden, in de praktijk heel anders uitpakten."Als kind viel ik vaak en heb ik wel eens een gebroken voet en hand gehad, maar dat hoorde erbij en ik kwam er altijd weer bovenop"Nu ben ik zelf moeder en voel ik me bezorgd! Ik ren altijd en overal achter mijn kind aan om te voorkomen dat hem iets overkomt. Ook als hij verkouden is, voel ik me vreselijk van binnen onrustig….


Toen kwam er een dag dat ik tegen mezelf zei dat ik hem vandaag meer vrijheid zou geven, Het was ook die dag dat ik hem slechts twee minuten uit het oog was verloren toen ik hem al meteen hoorde huilen. Hij had zijn lip bezeerd en we moesten met spoed naar de eerste hulp. Ik voelde me daarvoor enorm schuldig. Mijn moederhart brak.


Vooral de eerste jaar werd ik verdrietig door kleine dingen. Ik stond voor de vraag wat ik hier verder mee moest doen, want mijn kind heeft een sterke en gelukkige moeder nodig.

Ik heb veel geoefend met het anders om te gaan met situaties door anders te gaan handelen, en gelukkig gaat nu veel beter met mij en mijn moederhart. Ik heb geleerd dat het evenwicht te vinden tussen beschermen en loslaten. Want geloof me dit kan een enorme uitdaging kan zijn. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om mijn kind te laten ontdekken en dingen zichzelf aan te leren, zelfs als dat af en toe betekent dat hij valt of zichzelf bezeert.Het ouderschap brengt onvermijdelijk zorgen en emoties met zich mee, maar het heeft me ook laten groeien als persoon. Ik heb geleerd om geduldiger en flexibeler te zijn, en ik waardeer de kleine momenten van vreugde en liefde die mijn kind me brengt.

Als ik naar mijn kind kijk terwijl hij speelt en leert, besef ik dat hij sterker wordt en meer zelfvertrouwen krijgt, elke dag opnieuw. En dat herinnert me eraan dat, ondanks de uitdagingen, het ouderschap een geweldige reis is waarin we samen groeien en leren. Mijn kind verdient een moeder die van hem houdt, die voor hem zorgt, maar ook de ruimte geeft om te verkennen en te groeien. En dat de moeder die ik elke dag probeer te zijn."


Nu weet ik dat het volkomen normaal is om me kwetsbaar te voelen na de geboorte van mijn kind. Het ouderschap brengt veel veranderingen met zich mee, zowel fysiek als emotioneel, en het is een periode van aanpassing en uitdagingen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden als je je kwetsbaar voelt na de geboorte van je kind:


1. Je bent niet alleen: Veel nieuwe ouders ervaren gevoelens van kwetsbaarheid en onzekerheid. Het is een nieuwe fase in je leven en het is normaal om je overweldigd te voelen. Dit kan te maken hebben met zorgen over de gezondheid en het welzijn van je kind, onzekerheid over je eigen vaardigheden als ouder, slaapgebrek en de fysieke en emotionele veranderingen die je doormaakt.


2. Zoek steun: Praat met je partner, vrienden, familie of een professional als je je overweldigd voelt. Het delen van je gevoelens en zorgen kan enorm opluchten.


3. Zorg goed voor jezelf: Vergeet niet voor je eigen fysieke en mentale gezondheid te zorgen. Rust uit wanneer dat kan, eet gezond en probeer tijd vrij te maken voor ontspanning.


4. Wees geduldig met jezelf: Het is oké om niet alles meteen te weten. Ouderschap is een leerproces, en je zult groeien en leren naarmate de tijd verstrijkt. Geduld met jezelf hebben en het vermogen te ontwikkelen om sommige zorgen en stress los te laten, zijn belangrijke aspecten van het welzijn van zowel jou als ouder als van je kind. Ouderschap kan soms overweldigend zijn, en het is niet mogelijk om alles perfect te doen.


5. Vraag om hulp: Aarzel niet om hulp te vragen aan vrienden, familie of professionals als je dat nodig hebt. Er zijn veel bronnen beschikbaar om ouders te ondersteunen, van kraamverzorgers tot therapeuten.


6. Blijf communiceren met je partner: Open en eerlijke communicatie met je partner is cruciaal. Jullie gaan allebei door een periode van aanpassing, en samen praten over jullie gevoelens kan de band versterken.


7. Vertrouw op je instinct: Je hebt waarschijnlijk meer natuurlijke ouderlijke instincten dan je denkt. Vertrouw op jezelf en wees niet te hard voor jezelf als dingen niet meteen perfect gaan.


8. Neem tijd voor jezelf: Het is belangrijk om af en toe een moment voor jezelf te nemen. Dit kan helpen om je op te laden en beter voor je baby te zorgen.


Onthoud dat het normaal is om je kwetsbaar te voelen na de geboorte van je kind, en het is een teken van zorg en liefde voor je baby. Door steun te zoeken, goed voor jezelf te zorgen en geduldig te zijn, kun je deze periode van kwetsbaarheid geleidelijk aan overwinnen en genieten van het ouderschap.


@Sahar.coaching

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page