top of page

Het overstappen naar vaste voeding

Wanneer begin je nu eigenlijk met vaste voeding?

Vanaf 6 maanden heeft je kindje meer nodig dan allen borst of flesvoeding. Dit is dan ook een mooie tijd om langzaam te beginnen en de 'oefenhapjes'. Deze moet je zien als extra en niet als vervanger van de borstvoeding of flesvoeding. Zorg er wel voor dat je kind goed rechtop zit en goed kan slikken.

Hoe bouw je vaste voeding op?

Het duurt ongeveer een half jaar voordat

jou kindje volledig gewend is aan vaste voeding. Je begint vaak met een paar lepeltjes en geeft hem steeds nieuwe smaken. Het is belangrijk dat je eerst het hapje helemaal fijn pureert voordat je deze aanbiedt en één smaak tegelijk. Rond de eerste verjaardag eet jou kindje drie maaltijden per dag en iets tussendoor. Het is een fabel dat jou kindje eerst met een fruithapje moet beginnen. Het mag gewoon allemaal.


Voedingschema

Tussen de 4 en 6 maanden:

 • Eerste hapje is groente, fruit of pap met een lepel.

 • Het maakt niet uit waarmee je begint. Het gaat nu nog om het oefenen van de mondspieren. Ook went jou kindje aan nieuwe smaken.

 • 1 á 2 keer per dag 3 tot 4 kleine lepeltjes aanbieden.

 • Prak het eten fijn met een vork en geef dit direct na een fles of borstvoeding of tussen twee voedingen door. je kind is dan ontspannen en heeft geen hongergevoel.

 • Wilt jou kindje niet eten of spuugt hij het uit? Geen stress, dit hoort allemaal bij het wennen. Probeer het de volgende keer gewoon nog een keer.


Vanaf 6 maanden tot 12 maanden:

 • In deze periode ga je langzaam van oefen hapjes naar echte maaltijden, die de melkvoeding vervangen. Begin voorzichtig met opbouwen. Begin bijvoorbeeld met een broodkorst. Zo leert je kindje kauwen. Je bouwt de vaste voeding geleidelijk op en de melkvoeding geleidelijk af.

 • Laat je kindje eerst wennen aan de nieuwe situatie voordat je volledig de melkvoeding vervangt. In het begin zal jou kindje nog wel 2 á 3 melkvoedingen moeten krijgen. Na 12 maanden krijgt hij nog 2 melkvoedingen.

 • Een voorbeeld van een maaltijd is wat aardappel met groente of rijst met een beetje vlees of vis. Prak de hapjes goed fijn met een vork.


Extra vitamine D

Het is belangrijk dat jou kindje extra vitamine D krijgt tot hij 4 jaar oud is. Kinderen in de groei hebben veel vitamine D nodig. Dat is nodig voor sterke botten en tanden. Wij raden aan om je kindje elke dag 10 microgram vitamine D te geven ongeacht de hoeveelheid borst- of flesvoeding. Vitamina D druppels en tabletten zijn te koop bij de drogist.


Wat geef je nog even niet?

 • Extra zout (teveel zout is niet goed voor de nieren van jonge kinderen)

 • Honing (honing kan besmet zijn met een bacterie die jonge kinderen ziek kunnen maken)

 • Gewone melk (daarin zit te weinig ijzer en goede vetten)


Allergie

Laat je baby zo vroeg mogelijk wennen aan de verschillende soorten voeding. Dan loopt hij minder risico op een voedselallergie, bijvoorbeeld voor pinda of ei. Het moment wanneer je deze producten laat proeven hou je kindje even extra in de gaten aangezien hier toch de meeste allergische reactie op ontstaan

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page