top of page

Hechting

Hechting ontstaat uit de liefdevolle band tussen een baby en zijn ouders. Dit gebeurt automatisch. Het gaat over de verbondenheid die zij samen voelen. Het gevoel hebben gezien en gehoord te kunnen worden. Als je baby een veilige hechting doorstaan heeft kunnen zij de wereld gaan ontdekken. In de meeste gezinnen hecht de baby zich eerst aan de moeder. Maar ook de vader speelt een belangrijke rol!
Veilige hechting

- Huid op huid contact is super belangrijk

- Reageer op je baby als die geluid maakt

- Praat tegen je baby

- Pak je momentjes

- Samen in bad

- OogcontactEen veilig gehecht kind ervaart de wereld als een ongevaarlijke en fijne plek. Rond de leeftijd van 4 jaar zijn 60% tot 70% van de kinderen veilig gehecht aan hun ouders.

Knuffelhormoon


Oxytocine ofwel het knuffelhormoon genoemd. Het hormoon oxytocine heeft een grote invloed bij hechting. Oxytocine wordt aangemaakt door lichamelijk contact. Dit hormoon is al van bij de zwangerschap aanwezig en kan zelfs als kwaaltje aanzien worden. Door dit hormoon kunnen de naweeën aanwezig zijn. Ook na de geboorte blijft de oxytocine sterk aanwezig.Fases van hechting

Hechting via de zintuigen


Fase 1 (0-3 maanden):

Door middel van de reflexen zoek te baby contact met jou. Hij gaat op zoek naar bekende geuren, geluiden. Ze gaan proberen grijpen. In deze fase is het huid op huid contact heel belangrijk! Door te huilen laten ze weten dat ze graag hebben dat je in hun buurt blijft.


Fase 2 (3-6 maanden):

Je baby zal zich nu gaan hechten aan zijn ouders, oma & opa, de kinderbegeleiders. De mensen die hem veel ziet en hem verzorgen.


Fase 3 (6-12 maanden):

Scheidingsangst ontwikkelt zich in deze fase.

De baby gaat imiteren


Fase 4 (1-3 jaar):

De scheidingsangst neemt hier terug af. Je baby wil heel graag dingen doen die jij ook doet. Je zal zien dat je baby geluiden, gebaren gaat gebruiken om jou te imiteren.


Fase 5 (3+ jaar):

Je kind kan zich meer inleven in de mensen die dicht bij hem staan. Ook krijgt hij hier meer behoefte aan zelfstandigheid.


Wanneer praten we nu over een onveilige hechting?

Een baby’tje dat een langere tijd ‘alleen’ is geweest. Daar spreken we ook over baby’s, kinderen die met (te veel) verschillende opvoeders te maken hebben, ernstig verwaarloost of mishandeld worden. Een kindje heeft door teleurstelling geleerd dat hij niet terecht kan bij zijn opvoeders. Een onveilige hechting kan invloed hebben op je zelfbeeld. Waardoor faalangst kan komen, een laag zelfvertrouwen, gevoelig zijn voor stress.


Hoe kan je een onveilige hechting herstellen?

Vertrouwen ontwikkelen is iets wat je je leven lang kunt leren. Ouders zijn een cruciaal onderdeel van het herstel hiervan.


Wat met de opvang?

Dat je kindje weent in de opvang als jij weggaat is heel normaal. Door de wenperiode zal je kindje leren dat mama en/of papa steeds zullen terug komen. Je kindje zal hierdoor sneller zijn verdriet te boven komen, wat dus wil zeggen dat jullie veilig gehecht zijn. Natuurlijk zal het ene kindje wat langer wenen dan een ander kindje, maar ook dit is volledig normaal. Je kindje moet nu ook een hechting aangaan met de nieuwe begeleidster(s).Meer weten?


@mamaofthelittleone

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page