top of page
  • Foto van schrijverCarola

Geld maakt echt gelukkig!

Ik ben een beetje geïrriteerd. Nee ik ben gewoon f*cking pissed. Dit is de derde keer dat ik deze blog probeer te schrijven. De eerste keer had ik hem simpelweg niet opgeslagen. En waarom? Te druk in me hoofd, te druk met leren, te druk met werken, te druk met creatieve gedachtes, te druk met geld verdienen, te druk met denken over de toekomst. Simpel weg te druk met de maatschappij en niet met mezelf. De tweede post is verdwenen toen ik hem wilde opslaan. Er was een technisch probleempje dus de website moest ge-reload worden. Maar ik was zo slim om tussen door steeds op automatisch opslaan te drukken. Jaja, ik had geleerd van mijn eerste fout. Maar guess what?? Hij heeft dus helemaal niks opgeslagen en na de reload ben ik dus terug bij stap 1. Terug naar Words om hier mijn post te schrijven en deze dan pas op de website te verwerken. Je kan natuurlijk altijd opgeven maar zoals Sean Mendez altijd zegt; IT ISN’T IN MY BLOOD! Al hoewel deze wel aan het koken is nu haha.


Maar terug naar de redenen dat ik deze blog dus aan het schrijven was. Ik ben, net als iedereen, enorm bezig met het ontwikkelen van mezelf, een bedrijf, een fijn leven en kom dan natuurlijk zo mega veel tegen dat alles best verwarrend en veel kan zijn. I mean… check social media en je wordt doodgegooid met de nieuwste hypes, tools en coaches. Oja en ik doe hier lekker hard aan mee hoor want bij KidsNgrowup bieden we genoeg aan dus mocht je nog niet overvol zitten van alles en iedereen neem dan nog even een kijkje bij onze andere producten. Okay genoeg met dit verkooppraatje want waar mijn blog van vandaag echt over gaat is het stukje financiën. Deze week zag ik een vraag voorbij komen die ik eigenlijk heb beantwoord met een wedervraag. De vraag was als volgt;


Maakt geldt je nou echt gelukkig en ervaar je meer liefde?

Mijn antwoord was natuurlijk in het begin JA, geld maakt gelukkiger. Maar zo makkelijk kom je er in mijn brein niet vanaf. Want geld maakt niet gelukkig, maar het creëert wel langere geluksmomenten. Geluksmomenten zelf zijn simpel te creëren, denk aan een zonsondergang, een lange wandeling door een natuur gebied, het feestje van jou kindje dat een zwaar jaar achter de rug heeft maar er nog steeds is. Geluksmomenten zijn er dus genoeg. Maar als je tijdens deze momenten een stemmetje in je hoofd hebt zitten die jou de hele tijd negatieve gedachtes laat ervaren is de vraag hoelang jij kan genieten van dit moment? Als dit stemmetje jou steeds de volgende situaties vertelt;


  • Kan ik de huur deze maand wel betalen?

  • Ik heb echt nieuwe schoenen nodig, maar de kinderen moeten ook eten.

  • Als mijn huisdier maar niet ziek wordt want ik heb daar echt geen geld voor.

  • Mijn kind wilt graag een kinderfeestje maar ik heb geen budget voor extra lekkers.

  • Betaal ik deze maand de zorgverzekering of de energierekening?


Op dit soort momenten worden je geluksmomenten dus kleiner en voel je vanzelf minder liefde voor jezelf, want ja… jij bent die loser die op dit punt is gekomen. Maar laat ik je meteen van die gedachten bevrijden want het is vaak helemaal niet jou schuld. Naast dat 20% van onze uitgaves bewust wordt gemaakt en 80% van onze uitgaves onvoorziene kosten zijn, denk aan een kapotte wasmachine, een reparatie aan de auto of de dierenarts is het ook de manier hoe ons het omgaan met geld is aangeleerd. Sommige mensen komen namelijk in de schuld terecht terwijl zij hier zelf totaal geen schuld aan hebben. Denk hierbij aan de kinderopvang toeslag affaire. Hierbij kregen gezinnen die nooit schulden hadden ineens de kinderopvang kosten voor eigen rekening en kwamen hierdoor zwaar in de schulden terecht. Niemand was hierop voorbereid en doordat er totaal geen kennis over het onderwerp financiën op school is gegeven wisten veel mensen ineens niet meer wat ze moesten doen. Dit is dus geen bewuste keuze om in de schuld te komen. Sowieso denk ik dat het belangrijk is het onderwerp wat meer bespreekbaar te maken. Vooral onder de vrouwen.Want is het niet raar dat de mannen veel meer financiële gesprekken houden dan wij vrouwen? De mannen lijken elke gelegenheid aan te pakken om iets financieels te bespreken.


  • Op de golfbaan. Daar worden de meeste zakendeals gesloten en de kosten van dit parcours schrijven ze ook nog eens af bij de belasting.

  • De Wiskey bar. Hier hebben ze het vaak over investeringen, beleggingen en andere geldzaken in een relaxte sfeer. Weet jij namelijk wat het goud op dit ogenblik doet?

  • Online board meeting. We zitten nog steeds in een wereld waar veel mannen hoge functies hebben en tijdens deze meetings worden grote en kleine zakelijke afspraken en inzichten besproken. Valt altijd iets te leren toch?


Waar wij vrouwen het vaak hebben over de nieuwe lelijke jurk van de buurvrouw, die totaal uit de mode is, de slecht opgevoede kinderen van de klassenmoeder of over de klachten van je man die het vuil niet buiten zet is het dus zonde dat zulke kansen blijven liggen. En nee, lower your horses, ik zeg niet dat elke vrouw dit doet of elke moeder alleen daarmee bezig is maar als je heel eerlijk naar jezelf bent… heb jij het weleens echt over financiën gehad met je vriendinnen. Of zoals ik als gastouder in de branche zit dat ieder zijn eigen uur prijs mag bepalen maar ik geen flauw idee heb hoeveel de andere gastouders in mijn buurt vragen en de reden waarom zij denken dat dit bedrag schappelijk is. Oh nee, ik gaf mezelf net weer een nieuw idee. Zucht die creatieve brain van mij ook. Okay terug naar deze blog voordat ik ook deze vergeet op te slaan of op één of andere manier laat verdwijnen. Ik check net meteen even mijn batterij van mijn laptop want stel je voor....


Maar het is niet vreemd dat wij als vrouwen een beetje achterlopen met dit onderwerp. Wist je namelijk dat wij pas voor het eerst in 1974 een eigen credit card op onze naam mochten? En dan over een zakelijke lening nog niet gesproken. Een mooi en motiverend verhaal is die van #CJWalker. Een arme Afro-Amerikaanse wasvrouw in de 19de eeuw die $1,50 per week verdiende het te schoppen tot de steenrijke producent van haarproducten en werd daardoor de eerste vrouwelijke selfmade miljonair van de VS. Ze werd vervolgens de grootste inspiraties voor vrouwelijke ondernemers. Mocht je tijd hebben dan is dit verhaal zeker je aandacht waard. Maar terug dus naar mijn verhaal en #mijnreisalsondernemer die tevens ook te horen is op Spotify en Youtube onder KidsNgrowup. Hier deel ik mijn reis als ondernemer met de groei, ups and downs van het ondernemen.


Ik ben opgegroeid in een niet al te rijk gezin en leverde als snel mijn eigen pinpas in voor mijn vader om daar de wekelijkse boodschappen van te halen en betaalde eerst daarbij nog 250,- euro woongeld. Dit was in de tijd dat ik studeerde en van de belasting geld kreeg omdat ik een ouder had die arbeidsongeschikt was en een overleden moeder. Tegenwoordig is dit veel lastiger met al de leningen. Hoe dan ook, dit allemaal bekostigen was heel normaal volgens mijn vader aangezien hij vroeger zal zijn geld afstond aan zijn ouders om van te leven. Sommige ouders blijven dus hangen in oude financiële gewoontes van hun eigen verleden. Nadat ik eenmaal aan het werk was betaalde ik steeds meer kostgeld thuis en merkte ik dat mijn vader een gat in zijn hand had. Ik zelf kon net mijn zorgverzekering en telefoonkosten betalen en er bleef wat over om uit te gaan. Dit resulteerde dus erin dat ik het stukje sparen, beleggen en investeren sowieso niet mee kreeg. En nogmaals, dit is niet erg, maar wel jammer natuurlijk. Maar toen mijn vader overleed en ik op 21 jarige leeftijd ineens achterbleef met wel een volledig salaris ging dit ook op aan alle dingen die ik altijd al wilde kopen. Nieuwe kleding, schoenen, uitgaan en nog meer dingen die eigenlijk totaal niet toekomst gericht waren en ook het betalen van de vaste lasten was ineens een hele nieuwe wereld. Krijg ik nu wel of geen zorgtoeslag? Wist ik niet dat ik me moest inschrijven bij de UWV om geld te krijgen na mijn ontslag en was ik dus niet eens op de hoogte van de belasting. Behalve dat elke blauwe brief alleen maar problemen met zich meebracht en je ALTIJD moet betalen. 


Even snel vooruit gespoeld. Ik ben in de schuld gekomen door het openen van mijn kinderdagverblijf. NEE. STOP. Laten we dit vanaf nu niet meer doen en terug gaan naar de basis. Ik ben in de schuld terecht gekomen omdat ik weinig tot geen kennis over financiën heb meegekregen vanuit huis. Dit is vervelend maar ik heb de keuze om hier dus ook verandering in het brengen. Nu kan ik iedereen om me heen wel vragen om me met elke uitgave te helpen, mensen voor me laten investeren zonder dat ik weet wat ze bedoelen of blijven herhalen hoe ik niet goed ben in geld maar weetje wat..


Ik ga de lat hoger leggen voor mezelf.

En ik weet dat je deze zin herkent van de LOI maar ik kan je nu al vertellen dat een cursus boekhouden niet het antwoord is op mijn behoefte. Ik heb namelijk al een cursus boekhouden gedaan bij Qredits en ik kan je vertellen dat ik bij Les 2 nog steeds bezig was met de cijfers en rekentools van Les 1. Simpelweg omdat boekhouden niet mijn vak is en omdat ik de neiging heb cijfers door elkaar heen te halen. Het is dus slim om, in plaats van, je meteen in het diepe te begeven eerst helder te krijgen hoe je er financieel voorstaat. En in mijn geval vroeg ik mijn lieve buurvrouw, die mij als kent vanaf klein meisje, om mee te kijken in mijn financiën. Ik moest dus even met de billen bloot. En wat blijkt? Het is helemaal niet zoveel als dat ik had verwacht. Het is niet niks maar loopt ook niet in de tonnen. De zweet druppels van me voorhoofd kan ik dus afvegen om deze te vervangen voor nieuwe zweetdruppels namelijk;Maar waar begin je met financieel stabiel te worden?
Er is zoveel informatie te vinden online. Zoveel budgetcoaches, zoveel online cursussen en tools die jou helpen bij dit alles recht te trekken. Maar deze keer wil ik het wel goed doen en iet als een crashdieet door het leven springen en het probleem op lossen om vervolgens weer in de oude gewoontes te vallen. Dus het is tijd voor een financiële healthy levensstijl. Daarom heb ik besloten met te wagen aan het boek van #ToriDunlap met het boek #FinancialFeminist. Van haar heb ik trouwens ook de kennis vernomen over de credit card en dat je al jong in het leven een pad krijgt voorgeschoteld naar je financiële uitgaves. Ik volg haar nu al een tijdje en ze heeft het vaak over de basis. En ik elke coaching beginnen we altijd over de Mindset en de basis. Wat heb je meegemaakt, wat is jou WHY en waar kom je vandaan. Waarom doen we dit dan ook niet met financiën? Tot nu toe heb ik informatie met je gedeeld die ik dus ook van Tori Dunlap heb geleerd en probeer elk weekend een korte review over haar boek te geven zodat ik je kan meenemen in mijn reis als ondernemer.


En ik hoor je denken... Hoe kan iemand die niet goed is met geld ondernemen? Vergeet niet dat ik de boekhouder lekker bezig laat zijn met de belasting, de buurvrouw meekijkt als ik vragen heb en dat er altijd andere beroepen bestaan die je kunt inhuren als je bepaalde vaardigheden mist. Maar wat wel belangrijk blijft is dat je zelf je kennis blijft uitbreiden zodat je op de hoogte blijft wat er in je bedrijf gebeurd.


En nu heb je dus mijn mening en verhaal gehoord, met een beetje kennis over de vraag of geld je echt gelukkig kan maken. Dan rest mij dus alleen nog de tegenvraag die ik voor mezelf had nadat ik ijverig mijn antwoord op deze vraag had gegeven. Namelijk de vraag;


Hoeveel geld heb jij nodig om de geluksmomenten te vergroten?

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page